Kompletując załogę lokalu gastronomicznego jednym z najważniejszych zadań będzie znalezienie kucharza. Przyzwoitego kucharza. Od tego chce lub twoja restauracja albo bar zdobędzie uznanie.
Mnóstwo osób umie dobrze gotować, wszelako to nie przesądza o tym, że mogą pełnić funkcję kucharza. Kucharz gotuje naraz mnóstwo potraw. Musi mieścić się w reżimie czasowym, ale też i kosztowym. Musi umieć gotować dobre posiłki w warunkach presji. Oprócz samego gotowania musi umieć nakładać potrawy na talerze tak aby robiło to estetycznie, niejednokrotnie sama kompozycja serwowanego dania wygląda jak dzieło sztuki. Często restauracje mają dużo niż jednego kucharza. W takiej sytuacji zdarza się, że w danej restauracji istnieje funkcja szefa kuchni – naczelnego kucharza kierującego pracą innych kucharzy i kontrolującego ich działania.
Chcąc przyciągnąć dobrych kucharzy do swojego baru trzeba ich przyciągnąć atrakcyjnymi warunkami pracy. Przed poszukiwaniami takiego pracownika należy nauczyć się jak wyglądają płace w tejże branży. Oczywiście należy kupić czapki kucharskie i kolejne elementy odzieży kucharskiej.
Ogólne uwagi, jeśli chodzi o personel. Prowadząc już lokal trzeba pamiętać o przestrzeganiu prawa pracy, jak chociażby niestwarzania problemów w korzystaniu z przerw. Zapewnij miejsce do spędzenia przerwy, zadbaj by można było tam spokojnie zjeść śniadanie lub wypić kawę. Sami wymagajmy, ale te i zapewnijmy jak najkorzystniejsze warunki pracy, bowiem w ten metoda możemy zbudować zespół. W ten czy inny sposób doceniaj pracowników starających się dobrze pracować, to ogromnie zachęca do rzetelnego wykonywania swoich obowiązków.
https://www.maroni.pl/czapki-kucharskie
Be First to Comment